Ontdek nieuwe hardloop routes met deze apps

Hardloper kijkt naar beneden op navigatie app op scherm van mobiele telefoon

Laten we eerlijk zijn, het kan soms een beetje saai zijn om dezelfde route opnieuw en opnieuw te blijven lopen. Daarom is het erg leuk om rond je huis nieuwe hardlooproutes te ontdekken. En het mooie is, zo leer je ook nog eens de buurt om je heen kennen!

Met de juiste tools kun je eenvoudig en snel hardlooproutes plannen in de buurt van je huis. Er zijn tal van apps beschikbaar die je kunt gebruiken om de perfecte route te vinden, of je nu op zoek bent naar een route met weinig verkeer of een uitdagende heuvelroute. Wij hebben de 7 beste apps voor het plannen van hardlooproutes voor jou op een rijtje gezet, zodat je nooit meer saaie hardlooproutes hoeft te lopen. Dus, laat je niet tegenhouden door saaie hardlooproutes, begin vandaag nog met het plannen van de perfecte route vanuit je eigen voordeur.

Tip!

Heb je een nieuwe hardlooproute gevonden in de omgeving? Met het juiste sporthorloge navigeer je gemakkelijk over onbekende paden zonder te verdwalen!

Strava

Een screenshot van de Strava Routes app

Deze populaire app is een favoriet onder hardlopers, omdat Strava veel data heeft van andere sporters in de buurt. Hierdoor kun je automatisch routes genereren op basis van deze data, met verschillende lengte- en terreinopties. En het mooie is, het werkt ook voor andere sporten zoals fietsen. Dit betekent dat je niet alleen nieuwe hardlooproutes kunt ontdekken, maar ook nieuwe fietsroutes!

Garmin

Een screenshot van de web interface van Garmin Connect

Dan hebben we Garmin, een andere populaire app onder hardlopers die je wellicht kent van hun sporthorlges. Maar ze hebben ook een online omgeving genaamd Garmin Connect, waar je onder andere routes kan maken en uploaden naar je horloge of telefoon. De app heeft ook een heatmap waarmee je je eigen route kunt ontwerpen op basis van populaire segmenten in de buurt. Dit is een geweldige manier om een route te ontwerpen die aansluit bij je eigen niveau en voorkeuren.

Komoot

Een screenshot van de web interface van Komoot

Komoot is een sociale app voor allerlei outdoor avonturen, zoals hardlopen, wandelen, mountainbiken en fietsen. Hiermee kun je routes in de buurt genereren op basis van getraceerde routes van andere gebruikers. Het leuke aan Komoot is dat het ook de highlights laat zien die je onderweg kunt tegenkomen. Dit is een geweldige manier om de buurt echt te verkennen en nieuwe plekken te ontdekken die je anders misschien niet zou hebben gevonden.

AllTrails

Een screenshot van de AllTrails app

AllTrails is een andere geweldige app voor het ontdekken van nieuwe routes. Hiermee kun je routes bekijken die zijn gemaakt door andere gebruikers en die zijn beoordeeld en geverifieerd door de community. Hierdoor weet je zeker dat de routes die je gaat lopen veilig en goed zijn.

PlotARoute

Een screenshot van de PlotARoute web interface

PlotARoute is een gedetailleerde applicatie waarmee je routes kunt tekenen en delen voor allerlei sporten. Het is wel een beetje moeilijk te gebruiken en niet aanbevolen als je snel naar buiten wilt gaan.

RunnerMaps

Een screenshot van de RunnerMaps web interface

De app RunnerMaps is een eenvoudigere alternatief voor Plot-A-Route en is gericht op Nederlandse en Belgische hardlopers. Hiermee kun je eenvoudig een route creƫren door een start- en eindpunt te selecteren.

Nationale-Nederlanden Hardloopplanner

Een screenshot van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner

Tot slot hebben we NN Hardloopplanner, een app die automatisch routes kan genereren voor een bepaalde afstand of tijd. Helaas is het resultaat niet altijd even nauwkeurig en kan je met bovengenoemde apps sneller een betere route genereren.

Onthoud wel, dat ongeacht welke app je kiest, het belangrijk is om altijd veiligheid en gezond verstand te gebruiken bij het plannen van hardlooproutes. Bekijk de route goed en let op eventuele gevaren zoals drukke wegen of onveilige gebieden.