Hoe je mentaal fit blijft tijdens het hardlopen

Man in hardloopkleding staat in yoga pose in heuvellandschap

Je weet vast en zeker al dat hardlopen niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Maar hoe zorg je er nou voor dat je mentaal fit blijft tijdens het hardlopen? Hier zijn enkele tips om je te helpen mentaal sterk te blijven tijdens je trainingen.

Laten we beginnen met het stellen van doelen. Het stellen van doelen is belangrijk omdat het je helpt om gemotiveerd te blijven. Als je iets hebt waar je naartoe werkt, dan geeft dat je een doel en een reden om te blijven hardlopen. Maar hoe stel je nu een goed doel? Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. Als je net begint met hardlopen, dan is het niet realistisch om te denken dat je binnen een maand een marathon kunt lopen. Maar als je bijvoorbeeld elke week een kilometer langer wilt lopen, dan is dat een haalbaar doel.

Het is ook belangrijk om je voortgang bij te houden. Door bij te houden hoe ver je al bent gekomen, kun je zien hoeveel je al hebt bereikt en dat kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Dus zet elke week je afstand en tijd op een kalender, en voel hoe je trots wordt als je de kalender terugkijkt en ziet hoe ver je bent gekomen.

Maar wat als je mentale barrières tegenkomt tijdens je training? Zoals negatieve gedachtes die je tegenhouden of het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dit is waar positief denken een rol speelt. Positief denken kan je helpen om deze barrières te overwinnen. In plaats van te denken "Ik kan dit niet", probeer dan te denken "Ik kan dit, ik heb dit al eerder gedaan."

Tip!

De juiste afleiding kan helpen om je hardlooprondje minder zwaar te maken. Luister bijvoorbeeld je favoriete muziek of podcast via deze oortjes speciaal voor hardlopers!

Als je merkt dat je vaak stress of angst voelt tijdens het hardlopen, dan zijn er ook technieken die je kunt gebruiken om hiermee om te gaan. Zoals diep ademhalen, meditatie of visualisatie. Probeer bijvoorbeeld een paar minuten voor je gaat hardlopen te mediteren of je een paar minuten te concentreren op je ademhaling. Hierdoor zul je merken dat je rustiger wordt en dat je beter kunt concentreren tijdens het hardlopen.

En als je toch nog mentale blokkades tegenkomt, onthoud dan dat hardlopen ook een mentale sport is. Je zult niet altijd altijd even gemakkelijk gaan, soms zul je tegen obstakels aanlopen. Maar dat hoort er gewoon bij, dat is deel van het proces. En als je mentaal fit bent, dan kun je deze obstakels aan. Dus wees niet te hard voor jezelf als het een keer minder gaat, iedereen heeft wel eens een dip.

Om mentaal fit te blijven tijdens het hardlopen, is het ook belangrijk om af en toe even pauze te nemen. Neem bijvoorbeeld eens een week rust, of ga eens wandelen in plaats van hardlopen. Dit geeft je geest de kans om te ontspannen en te herstellen, en dat maakt dat je weer vol energie terugkomt.

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, probeer een hardloopmaatje te vinden. Hardlopen met iemand anders kan zo veel leuker zijn dan alleen. En als je samen bezig bent met hetzelfde doel, dan kan dat je extra motivatie geven. Dus zoek een vriend of vriendin die ook graag wil hardlopen en ga samen de strijd aan.

Mentaal fit blijven tijdens het hardlopen is net zo belangrijk als fysiek fit zijn. Door doelen te stellen, positief te denken, stress te beheersen en af en toe even pauze te nemen, blijf je mentaal sterk. Als je nog een extra push nodig hebt, zoek dan een hardloopmaatje om mee te trainen. Hardlopen is niet alleen een fysieke maar zeker ook een mentale sport, laat je dus niet gek maken!